Termodinamik Yasaları Nelerdir?

 

Termodinamik Yasaları

Bu yazımızda termodinamik yasalarından bahsedeceğiz. Termodinamik yasaları evrenin işleyişinin özünü anlatan yasalardır.  Bilenen tanımlarla birlikte farklı bir bakış açısı ile bu yasaların tanımlamasını yapacağız. Termodinamiğin toplamda 4 adet yasası vardır. Bunlar;

·         0. Yasa

·         1. Yasa

·         2. Yasa

·         3.yasadır.

Hazırsanız 0. Termodinamik yasasından başlayabiliriz.

1.       Termodinamiğin 0. Yasası: bu yasa termodinamiğin en basit ve temel yasasıdır. Bu yasaya göre iki ayrı cisim üçüncü bir cisimle ısıl dengedeyse bu iki cisim kendi arasında da ısıl dengededir. Çok basitmiş dediğinizi duyar gibiyim. Ancak yüzyıllar boyunca insanlık belki bunu gözlemliyordu ama tanımını henüz yapmamıştı. Öyle ki termodinamiğin diğer 3 yasasından bile sonra keşfedilmiştir. Ancak en temel yasa olduğu için diğerlerinden önde olsun diye ismi 0. Yasa olarak literatüre geçmiştir. Termometrelerin işleyişinin altında bu yasa yatmaktadır.

2.       Termodinamiğin 1. Yasası: kısaca enerjinin korunumu olarak bilinen yasadır. Açılımı ise “enerji yoktan var, vardan yok edilemez yalnızca bir biçimden başka bir biçime dönüşebilir"dir. Evrendeki toplam enerjinin miktarı değişmez. Bu miktarı değiştirebilecek hiçbir olay da meydana gelmez. Belli miktarda sabit olan enerji sürekli olarak bir biçimden başka bir biçime dönüşmektedir. 1. Yasa enerjinin niceliğini tanımlamaktadır.

3.       Termodinamiğin 2. Yasası: en karmaşık  ve bir o kadarda ilginç ve ilgi çekici olan yasadır. 2. Yasaya göre enerji bir formdan başka bir forma dönüşürken bir miktarı mutlaka istenilenden farklı bir forma dönüşür. Aslında burada entropi dediğimiz kavram olaya dahil olmaktadır. Entropi ile ilgili detaylı bilgi için entropi hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz. Kısacası evrende kendiliğinden gerçekleşen bütün süreçler evrenin entropisini arttırır. Yani izole bir sistemin entropisi azalamaz. 1. Yasa enerjinin niceliğini inceliyordu 2. Yasa ise enerjinin niteliğini yani enerji biçimlerinin dönüşüm yollarını inceler ve değişimin yönünü belirler.

4.       Termodinamiğin 3. Yasası: bir maddenin sıcaklığı mutlak sıfır (sıfır kelvin) sıcaklığına yaklaştıkça kimyasal reaksiyonlardaki entropi değişimi de sıfıra yaklaşmaktadır. Ancak gerçekte mutlak sıfıra ulaşmak mümkün değildir. Yaşam kusursuz değildir.

İşte termodinamiğin meşhur yasaları bu şekildeydi. Biz fark etmesekte bu yasalar evrendeki işleyişi tarif eden yasalardır. Bu yasaları okuyup anladıktan sonra çevrenizi dikkatlice incelerseniz ilginç bir şekilde bu yasaların hayatımızın her yerinde etkili olduğunu anlayacaksınız.


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.