Jeotermal-güneş hibrit enerji sistemi nedir?

enerji

Yenilenebilir Enerji ve Hibrit Sistmeler

Yenilenebilir enerji, doğal süreçler veya kaynaklar tarafından sürekli olarak yeniden üretilebilen ve tükenmeyen bir enerji kaynağıdır. Bu kaynakların başlıcaları güneş, rüzgar, su, jeotermal ve biyokütledir. Yenilenebilir enerji kaynaklarında en fazla karşılaşılan sorun üretimde sürekliliğin sağlanamamasındır. Örneğin güneş enerjisi santrallerinden güneş olmadığında enerji üretilemez veya rüzgarsız günlerde rüzgar enerji santrallerinde enerji üretimi olmaz.

Bu sorunun çözülebilmesi için enerji depolama sistemlerinin de entegre edildiği yenilenebilir hibrit sistemleri tasarlanmıştır. Yenilenebilir hibrit sistemler, birden fazla yenilenebilir enerji kaynağının bir araya getirildiği ve entegre edildiği enerji üretim sistemleridir. Bu yazımızda güneş ve jeotermal enerjinin kojenerasyonunu yani güneş-jeotermal hibrit sistemini anlatacağız.

Jeotermal ve güneş enerji sistemleri nedir?

Jeotermal enerji siteminde yerin derinliklerinden elde edilen nispeten düşük sıcaklıklı su veya buhar, ikili çevrimler aracılıyla elektriğe dönüştürülebilmektedir. Jeotermal enerji hakkında daha detaylı bilgi için jeotemal enerji ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Güneş enerjisinden ise hem güneş ışınlarını vasıtasıyla fotovoltaik olarak hem de güneş ısısı vasıtasıyla termal olarak elektrik üretimi yapılabilmektedir.

Jeotermal-Güneş hibrit sistemleri

Jeotermal enerji sistemlerinde iki şekilde enerji kaybı yaşanmaktadır. Birincisi sistemde kullanılan pompa vs. gibi cihazlara harcanan enerji, ikincisi ise akışkan sıcaklığının düşüklüğünden kaynaklı istenilen düzeyde enerji üretilememesidir. bu iki sıkıntının giderilmesi için de fotovoltaik-jeotermal ve Jeotermal-parobolik oluk hibrit sistemleri tasarlanmıştır. Ayrıca bu sistemlere enerji depolama sistemi eklenerek güneşin olmadığı gece saatlerinde de sistemin aynı verimde çalışması sağlanmaktadır. Şimdi bu iki hibrit sistemin tanımını yapabiliriz.

Fotovaltaik-jeotermal hibrit sistemlerde fotovoltaik panellerden elde edilen elektrik enerjisi jeotermal sistemdeki pompa, soğutma fanı vb. ekipmanlarda kullanılarak jeotermal enerji siteminin tam kapasite çalışması sağlanmaktadır.

enerji

Jeotermal-parobolik oluk güneş santrali hibrit sisteminde ise güneşin ısıl enerjisi kullanılarak kuyudan çıkan akışkan sıcaklığı arttırılır bunun sonucunda üretilen buhar miktarı artırılarak jeotermal enerji santrallerinin kapasite faktörü arttırılmış olur. Ya da jeotermal desteğiyle parabolik oluk kolektördeki akışkanın sıcaklığı arttırılır ve daha verimli üretim sağlanmış olur.

enerji

Yukarıda da görüldüğü üzere yenilenebilir enerji kaynakları birbirlerinin eksiklerini kapatabilme özelliğine sahiptir. Bu amaçla bilim insanları ve araştırmacılar tarafından daha birçok yenilenebilir hibrit sistemler tasarlanmıştır. İlerleyen yazılarımızda yenilenebilir hibrit sistemlerini anlatmaya devam edeceğiz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.