Termodinamik nedir? Nasıl ortaya Çıkmıştır?


TERMODİNAMİK

Termodinamik ile ilgili bu yazıma Albert Einstein’ın bir sözü ile başlayacağım:

“Üzerimde en büyük etkiyi klasik termodinamik yapmıştır. Bu kuramın temel kavramlarının uygulanabilirliği çerçevesinde, başka hiçbir kuramın erişemeyeceği şekilde evrensel içeriğe sahip olan tek fizik kuramı olduğuna inanmıyorum.”

Evet biz fark edelim veya etmeyelim Einstein’ın da belirttiği gibi günlük yaşantımızın çoğu yerinde termodinamikle yolumuz kesişiyor. Öyle ki bisiklet sürdüğünüzde, kahvenizi yudumladığınızda veya mutfakta bir tabak kırdığınızda termodinamik hep olaylara bir şekilde dahil oluyor. Neymiş bu termodinamik dediğinizi duyar gibiyim. O halde yavaştan termodinamiği daha detaylı anlatmaya ve anlamaya başlayabiliriz. Ancak onu anlamanın o kadar kolay bir iş olmadığını da söylemek gerekir. Zira Arnold Sommerfeld termodinamiği şu şekilde tarif etmiştir;

Termodinamik komik bir konudur. İlk defa göz attığınızda ne olduğunu anlamazsınız bile. İkinci defa göz attığınızda bir-iki nokta hariç anladığınızı düşünürsünüz. Üçüncü defa baktığınızdaysa anlamadığınızı bilirsiniz ama o zamana kadar konuya alıştığınızı bildiğiniz için bu sizi o kadar rahatsız etmez.

Literatürdeki tanıma bakıldığında termodinamik: Isı enerji ve iş arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır. Yunanca therme (ısı) ve dynamis(kuvvet) sözcüklerinin birleşiminden türetilmiştir. Termodinamiğin 4 temel yasası bulunmaktadır. Bunlar ;

  • ·         Termodinamiğin 0. yasası
  • ·         Termodinamiğin 1. Yasası
  • ·         Termodinamiğin 2. Yasası
  • ·         Termodinamiğin 3. Yasası

olarak adlandırılır. Bu yasların hepsi günlük yaşantımızı etkileyen yasalardır. Bu yasalar hakkında detaylı bilgi için termodinamik yasaları hakkındaki yazımızı inceleyebilirsiniz. Burada yasalar neden 1’den başlamayıp 0’dan başlamış diye kendi kendinize sormuş olabilirsiniz. Sebebi 0. Yasanın en temel bilinmesi gereken yasa olup diğer dört yasadan sonra ortaya konulmuş olmasıdır. Bu nedenle diğer yasaların bilinen sıralaması değiştirilmeyip en son bulunan bu temel yasa 1’den önce gelen 0 rakamı ile isimlendirilmiştir.

Termodinamiğin ilk ortaya çıkışı tarihsel süreçte 17. Yüzyılın 2. Yarısına tekabül etmektedir. Bu tarihten itibaren termodinamik ile ilgili birçok bilim insanı çalışmalar yapmış termodinamiğin günümüzdeki halini almasında önemli roller oynamışlardır. Bu yazımda bahsi geçen bilim adamlarının ikisine kısaca değineceğim.

Bunlardan birincisi Nicolas Leonard Sadi Carnot. Carnot bütün ısı makinelerinin temelde nasıl çalıştığının tanımını yapmıştır. Isıyı bir değirmende yüksekten aşağı akan su gibi düşünmüştür. Isı makinelerinde de ısının yüksek sıcaktan düşük sıcaklığa doğru aktığını fark etmiştir. Nasıl ki değirmende su ne kadar yüksekten akarsa elde edilen güç de o derece yükseliyor, ısı makinelerinde de ısı kaynağı ile çevre arasındaki sıcaklık farkı arttırılırsa verimlilik aynı derecede artacaktır. Carnot’un ortaya koyduğu bir başka gerçekse en ideal makineden bile hiçbir zaman %100 verim alınamayacağıdır. Çevrimin tamamlanabilmesi için ısının bir kısmının muhakkak daha düşük sıcaklıktaki ısı alıcısına gitmesi gerekmektedir.

İkinci bahsedeceğim bilim adamı ise Rudolf Clausius. Clausius günümüzde termodinamiğin 2. yasası olarak bilinen kavramı Clasius ifadesi olarak şu şekilde tanımlamıştır; termodinamik bir çevrim kullanarak çalışan ve ısıyı düşük sıcaklıktaki bir cisimden yüksek sıcaklıktaki bir cisme aktarmak dışında çevrede başka bir etki bırakmayan bir makine tasarlamak imkansızdır.

Bu yazımızda termodinamiğin tanımı ve kısaca tarihçesinden bahsettik. Einstein’ın sözü ile başladığım yazıma William H. Cropper’in sözü ile nihayet veriyorum:

Termodinamiğin tarihi insanların ve kavramların hikayesidir. Bu hikayede oyuncu listesi geniştir. En az on bilim insanı termodinamiğin yaratılmasında önemli roller oynamış ve bu isimlerin çalışmaları bir asırdan fazla bir döneme yayılmıştır. Diğer taraftan kavramların listesi şaşırtıcı derecede dardır. Termodinamikte sadece üç başlıca kavram vardır: enerji, entropi, ve mutlak sıcaklık.”

Hepinize sağlıklı günler dileğiyle..



Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.