Entropi Nedir? Yaşamı Nasıl Etkiler?

 

entropi

Bu yazımızda termodinamiğin en önemli terimlerinden biri olan entropiden bahsedeceğiz. Bilindiği üzere termodinamik yaşamla ilgili temel yasaların belirlendiği en temel bilim dallarından bir tanesidir. Termodinamik hakkında daha detaylı bilgi öğrenmek için termodinamik hakkındaki yazımıza göz atabilirsiniz. Şimdi hazırsanız asıl konumuz olan entropiye başlayabiliriz. Entropi kısaca bir sistemin düzensizliğinin bir ölçüsü olarak tanımlanır. Yüksek entropili sistemler daha düzensiz düşük entropili sistemler ise daha düzenlidir. 


Konuyu biraz daha açalım enerji üreten bir hidroelektrik santrali düşünün. Bu santralde iki tür enerji vardır birincisi elde ettiğimiz kullanıma hazır enerji yani elektrik enerjisi, diğeri ise sistemin çeşitli yerlerinde kaybettiğimiz faydasız, yani kayıp enerjidir. Bir sistemdeki entropi artarsa faydasız enerji miktarı artar faydalı enerji miktarı ise azalır. Entropisi düşük sistemler verimli, entropisi yüksek sistemler verimsizdir. Bu yüzden entropinin mümkün olduğunca kontrol altında tutulması gerekmektedir. 


İşin ilginç tarafı dışardan bir müdahale olmadığı sürece entropi sürekli artma eğilimindedir. Dışardan yapılan müdahaleler de ise yalnızca etropiyi azaltabilirsiniz tamamen durdurmanız imkansızdır. Tam da bu noktada akıllara termodinamiğin ikinci yasası gelmektedir. Termodinamiğin ikinci yasasına göre izole bir sistemin entropisi azalamaz. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için termodinamik yasaları hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz. 


Bakıldığı zaman bulunduğumuz evrende izole bir istemdir ikinci yasayı evrene uyguladığımızda evrenin entropisi sürekli olarak artmaktadır. Yani evrendeki düzensizlik ve kaos durmaksızın artmaktadır. Peki bu artışın sonunda ne olacak? Bu sorunun cevabı kimilerine göre kıyametin kopmasıyla her şey bitecek, kimilerine göre de evren sonsuza dek entropisi artarak genişleyecek. 


Termodinamiğin ikinci yasası ve entropi artışını günlük hayatımızda da bir çok yerde yaşamaktayız. Örneğin odanızı düzenleyip toparlamadığınız sürece her geçen gün dağılmaya ve düzensizleşmeye devam edecektir. Ülkelerde de düzeni sağlayan devletler olmazsa insanlar arasında düzensizlik ve kaos sürekli olarak artış gösterir. Bu yüzden entropiyi kontrol altında tutan devletler daha güçlüdür. 


Sonuç olarak entropi hepimizin günlük hayatta deneyimlediğimiz yalnızca bilimsel çalışmalarda değil hayatın her yerinde karşımıza çıkan pek fark etmesek bile yaşamımızı derinden etkileyen önemli bir kavramdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.