En Çok Karşılaşılan Termodinamik Terimler ve Tanımları


Termodinamik

Termodinamikle yolu kesişenlerin bildiği gibi termodinamikte birçok terim bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ilk duyulduğunda anlaşılır, bazıları anlaşılmaz, bazıları ise kelime manasına bakılıp anlaşıldığı zannedilir ancak gerçekte anlaşılmaz. İşte bu yazımızda termodinamikte en çok karşılaşılan terimlerin tanımını yapacağız. Bu yazıyı okuduğunuzda termodinamiği anlamak yolunda bir adım daha atmış olacaksınız.

Sistem: Üzerinde niceleme yapılan alandır. Sistemler farklı ölçeklerde olabilirler. Bir araba motoru, bir kazan dairesi veya sahra çölü sistem olarak tanımlanabilir. tek tek veya birleşik olarak incelenebilirler.

Çevre: Sistemden bir sınırla ayrılarak sistemin dışında kalan bölgedir. Bu bölge evrenin geriye kalan kısmı da olabilir sistemin yakın çevresi de olabilir.

Sınır: Sistemi çevresinden ayıran gerçek veya hayali yüzeydir. Sistemle çevre arasında kütle ve ısı alışverişi  bu sınırdan yapılır. Sabit veya hareketli olabilir.

Evren: Sistemle çevrenin toplamıdır.

Açık sistem: Sistemle çevre arasında hem madde hem de enerji alışverişinin mümkün olduğu yani sistem sınırından kütle ve enerjinin geçebildiği sistemlerdir. Ağzı açık bir deney tüpü açık sisteme basit bir örnektir.

Kapalı sistem: Sistemle çevre arasında enerji alışverişinin mümkün olup madde alışverişinin mümkün olmadığı sistem çeşididir. Ağzı kapalı bir deney tüpü açık sisteme basit bir örnektir.

İzole sistem: Sınırlarından ne enerji ne de madde geçişinin mümkün olduğu sistem çeşididir. Tümüyle izole bir sistem yapmak çok zordur. İzolasyonu çok iyi yapılmış bir termos izole sisteme en yakın örneklerden bir tanesidir.

Makro durum: Yeterli sayıda bir dizi ölçülebilir termodinamik özellik vasıtasıyla sistemin tümüyle tanımlanabildiği durumdur.

Mikro durum :Bütünü oluşturan her bir atom veya molekülün mikro özellikler vasıtasıyla tanımlandığı durumdur.

Termodinamik denge: Dış koşullarda herhangi bir değişiklik olmadığı sürece sistemin makro özelliklerinin zamana bağlı değişim göstermemesidir. Bir başka deyişle sistemin çevresiyle herhangi bir madde ve enerji alışverişinde bulunmamasıdır.

Tersinir süreç : Sistemin çevrede bir iz bırakmadan tersi yönde durum değiştirerek eski durumuna geri dönmesidir. Sürecin tersinir olabilmesi için aynı yolu tersi yönde izlemesi gerekmektedir. Tersinir süreçlere gerçek hayatta rastlanmaz. Teorik süreçlerdir.

Tersinmez süreç: Sistemin çevrede bir iz bırakmadan tersi yönde durum değiştirerek eski durumuna geri dönememesidir. Doğal süreçler olarak da adlandırılır. Zira doğadaki bütün süreçler tersinmezdir. Dışardan bir müdahale olmadığı sürece tek yönde ilerler.

Çevrim : Sistemin geçirdiği bir dizi değişimden sonra tekrar ilk haline gelmesidir. Her tersinir süreç bir çevrimdir ancak her çevrim bir tersinir süreç değildir. Çünkü çevrimde geri dönerken yolun aynı olması şartı yoktur.

Entropi: Enerjinin niteliğinin bir ölçüsüdür. Başka bir deyişle bir sistemdeki düzenin ölçüsüdür. entropi hakkında daha detaylı bilgi almak için “EntropiNedir? Yaşamı Nasıl Etkiler” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu yazılan terimlerden başka birçok termodinamik terimi daha bulunmaktadır. Diğer terimleri de gelen talepler doğrultusunda ilerleyen yazılarda anlatmak dileğiyle…


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.