Güneş-rüzgar hibrit enerji sistemi nedir?

 

enerji

Günümüzde fosil enerji kaynaklarından elektrik enerjisi elde eden sistemlerin çevreye verdikleri zararın her geçen gün daha açık bir şekilde ortaya çıkmasıyla yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üreten sistemler daha önemli hale gelmiştir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretiminin önünde duran en önemli engel üretilen enerjinin sürekli aynı seviyede üretilememesidir. Örneğin güneşten yalnızca gündüz faydalanılmaktadır veya rüzgardan yalnızca rüzgarlı günlerde enerji üretilebilmektedir.

Bu durum için çeşitli çözümler araştırılmıştır birincisi enerji depolaması yapılarak enerji üretiminin yoğun olduğu zamanlarda depolama yapılıp üretimin olmadığı zamanlarda kullanılması, ikincisi ise birinin üretim yaptığı saatte diğerinin üretim yapamadığı sistemlerin birlikte çalıştırılarak aradaki kesikliğin giderilmesidir.

İşte bu amaçla güneş-rüzgar hibrit sistemi tasarlanmıştır. Öncelikle rüzgar ve güneş başlı başına müstakil enerji kaynaklarıdır. Ancak gün boyu aynı miktarda enerji elde edilemez. Güneş -rüzgar hibrit sisteminde amaç güneş enerjisinin çalışmadığı gece saatlerinde rüzgar enerjisi vasıtasıyla aradaki farkın kapatılması veya rüzgarın yeteri kadar esmediği gündüz saatlerinde güneş enerjisinden faydalanılmasıdır. Yani kısaca rüzgar ve güneş enerjisi birbirini tamamlayıcı olacak şekilde çalıştırılmaktadır.

Güneş-rüzgar hibrit sistemleri her ne kadar birbirini tamamlayıcı nitelikte olsalar da her ikisinin de enerji üretemediği zamanların olma ihtimalide vardır. Bu yüzden hibrit santrale de enerji depolama sistemi kurulması iyi olacaktır. Enerji depolama sistemleri ile ilgili detaylı bilgi almak için enerjinin depolanması hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Sisteme enerji depolaması da eklendiğinde güneş rüzgar hibrit sisteminin çalışma prensibi şu şekildedir;
  • Güneşin olmadığı saatlerde rüzgar varsa rüzgar enerjisiyle üretim yapılır,
  • Rüzgarın olmadığı gündüz saatlerinde güneş ile enerji üretimi yapılır, 
  • Her ikisinin enerji ürettiği saatlerde enerji depolanır,
  • Her ikisinin enerji üretmediği saatlerde de depolanan enerji kullanılır.

Sonuç olarak yenilenebilir enerjiye geçişin kaçınılmaz olarak göründüğü günümüzde mevcut yenilenebilir enerji kaynaklarının birlikte kullanılarak sistem verimlerinin arttırılması önem arz etmektedir. Bu amaçla da güneş-rüzgar hibrit sistemi tasarlanmıştır ve sistem olarak verimi arttırarak görevini başarıyla yapmaktadır. Eklemek veya sormak istediklerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz.

·         

·        


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.