Pirus zaferi nedir?

Pirus zaferi

Pirus zaferi terimi MÖ 279’da Romalıları yenen ancak birliklerinin çoğunu kaybeden Epirus Kralı Pirus’un zaferine atıfta bulunmaktadır. Pirus zaferi sözü büyük kayıplar verildikten sonra kazanılan zafer için söylenen bir sözdür. Yani yapılan fedakarlık kazanılan zafere değmiyorsa veya “attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmiyorsa” bu terimi kullanabilirsiniz.

M.Ö. 280 yılında Romanın topraklarını genişletmesinden rahatsız olan Yunan koloni kentleri Romaya karşı kendilerini koruması için Kral Pirus’tan yardım ister. Kral Pirus ise bu yardım çağrısına kayıtsız kalmayıp Yunanlı kolonilere yardım etmeye karar verir. Bunun üzerine Pirus, Roma’ya savaş açar. Galibiyetten başka hiçbir şey düşünmeyen Pirus varını yoğunu zafer kazanmak için harcar ve nihayetinde de zaferi kazanır.

Savaşın sonunda geriye dönüp baktığında zaferi kazanmış olmasına rağmen çok fazla kayıplar verdiğini görür. Bu nedenle kazandığı zaferi kutlayamaz. Zaferden sonra çevresine bakar ve şu meşhur sözlerini söyler: “Böyle bir galibiyet daha alırsak sonumuz gelecek!”


Burada dikkat edilmesi gereken nokta eğer Pirus zaferi göze alınarak mücadeleye girilirse nispeten bir başarı kazanılmış olur en azından bu denli kayıp yaşanılacağı az çok kestirilmiş ve ona göre tedbirler alınmıştır. Ancak kazanma hırsıyla bütün birikimler o uğurda kaybedilirse o zafer kazanılmış gibi görünen bir mağlubiyettir. Yani Pirus Zaferi’dir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.